22 April 2013

Jooksutulemused vs jooksja kehakaal


Täna arutleks veidike teemal:
Kuidas saab mõjutada jooksukiirust muutes oma kehakaalu?

Pakuks välja paar erinevat tõlgendust aga selge on see, et tulemust jooksja kehakaal igal juhul mõjutab. See on ju loogiline - mis on tegelikult jooks? tegelikkuses on see ju ühelt jalalt teisele hüppamine... Jooksmisel pead igal sammul maast lahti tõukama massi, mis võrdub umbes 3kordse kehaaluga. On üsna loogiline, et ka suhteliselt väike massierinevus teeb jooksmise kas kergemaks või raskemaks. kui kehakaal alaneb, siis kulub vähem energiat ja jõudu, et olemasolevat massi üles tõugata. Jooksmine muutub ökonoomsemaks tänu sellele ning kiiremaks.

Küsimus ei ole enam selles, kas kaal mõjutab vaid kui palju mõjutab kehakaal jooksutulemust?
Üsna loogiline on, et mida pikem maa joosta, seda enam mõjutab, kuna lisaks kaalule hakkab kuhjuma järjest enam väsimus. Nii et pikema jooksu puhul võib saada väga hea tulemuse ka väikese kaalulangetusega. Eks kindlasti on tervislikud piirid, kus alates kaalu langusega võib ületada optimaalse piiri ja tulemused hakkavad langema, kuna puudub piisav energia. Ühesõnaga igal jooksjal on võimalik arvutada oma optimaalne võistluskaal. Selleks on olemas mitmed valemid aga hetkel ei võtagi seda arutluseks, alles eelmine nädal võis sellealast juttu ja valemeid facebookis lugeda Jooksujutud lehelt (15.aprill.2013 http://www.facebook.com/pages/Jooksujutud/516983518348520?fref=ts)


Mina pakun välja variandid:

1. Lose excess body fat. If you have excess body fat to lose, a loss of each 1 percent of body fat could improve running performance by about 1 percent.
ehk siis eestimaa keeles: Kui sa kaotad 1% keharasvast, siis parandad jooksutulemust 1%. pole paha, mis? Oluline on siin muidugi tähele panna, et jutt on rasva% ja selle kaotuse protsendi leidmine pole vb kõige selgem.

2.Järgneval lehel saab võrrelda oma pikkuse/kaalu suhet erinevate tuntud jooksjatega:
http://www.serpentine.org.uk/pages/advice_frank02.html
Erinevas kirjanduses pakutakse, et 1kg keha kaalu muutus mõjutab jooksutulemust 3-5sek/1km kohta. Nagu eelnevalt arutlesin, pikema maa puhul on ilmselt mõju suurem.

3.Võite ise arvutada ja võrrelda tulemusi vastavalt enda kehakaalule kasutades järgmisel lingil olevat kalkulaatorit:
http://www.runningforfitness.org/calc/diet/weighteffect


Ise tegin nende andmete põhjal kiired arvutused ja jõudsin järeldusele, et praegune ülekaal on ikka väga kurjast :D
Võrreldes oma tavapärase kaaluga on ca 6-8kg, mis oleks vaja alla võtta ja erinevate arvutuste põhjal võib see kaaluvahe mõjutada Laulasmaa Ultra lõputulemust ca 1-1,5tundi. Pole paha, mis?

Tähelepanekuna veel, et hapnikutarbimisvõime (VoMax) on samuti otseses seoses kehakaaluga.

Ja õpetussõnadeks neile, kes nüüd tahaksid hakata kaalu kiirelt langetama - kaalu tuleks langetada ikka tervislikult ja mitte kiiresti, muidu on sellel hoopis negatiivne mõju tulemustele. Aga dieetide ja allavõtmiste teema on teine teema, mis selle jutu sisse siin hetkel ei kuulu. Lihtsalt hea on analüüsida ja mõelda, millised potentsiaalid meis tegelikult peidus on!

No comments:

Post a Comment