24 July 2013

Saucony Hattory LC


Täna sai siis joostud esimest korda pealkirjas mainitud jooksusussidega. Üldmulje jäi positiivne.



Jooksuekspert.ee lehel olev jutt:
"Saucony Hattori
0 mm kõrguste vahe. Väga pehme, veniv ja õhuke pealne. Peaaegu puuduvad õmblused, mõeldud just paljajalu kasutamiseks. EVA õhuke tald. Ülikerge, vaid 125gr (meeste 42 suurus). Valida kas paeltega või velcrokinnitusega pealne."

Sellele siis juurde, et antud kaal on seal antud just Hattori mudeli kohta õige aga see on esimene mudel ja paelteta ning pealt krõpsuga mudel, nagu ka kirjas. Uuem mudel on siis Hattory LC ning on paeltega ning veidike raskem. st meeste EU45 (USA11, UK10) suurus kaalub 158g. (Endal olemas ka EU44 suurus vanast mudelist, mis kaalub 128g aga kahjuks jooksmiseks numbri võrra liiga väike). Ühesõnaga Hattory mudeli puhul tasub võtta vähemalt numbri võrra suurem, kui tavaliselt. või isegi enam.

Paar pilti vanast mudelist ka meeldetuletuseks:



Et siis kuidas jalas tunne on?
Kuna pealis on väga õhuke ja kummine, siis võib jätta saunajalanõu mulje aga eks sealt tuleb ka kergus ja "ühest tükist koosnevus". Kui oled harjunud kandma tugeva pealsega tosse, siis võtab harjumine veidike aega aga tegelikkuses pole midagi hullu. Täiesti ok. Vihmaga pole jooksnud aga tundub, et on ka ilusti veekindlad.

Tald tundub olema täiesti mõnusalt tugev ja üldse mitte nii õhuke, kui võiks minimalistlikke jalanõude puhul karta. Mustri poolest ka ok.


Kuidas joostes tunne?
Asfaldil täitsa ok - on tunda 0mm (kanna-päka kõrguste vahe, mis teeb need jooksujalanõud hästi minimalistlikuks) kõrguste vahe. Päris automaatselt hakkad jooksma päka peale, samas pole ka hullu maanduda täistallaga. Lõpupoole viimaseks pooleteiseks kilomeetriks väsis päkk piisavalt, et kippus nii maanduma jalg.  Vibram FiveFinger Bikila mudeliga (ka 0mm) ei saanud näiteks üldse muud moodi maanduda, kui päkale (tunne oli FF puhul, et tald on õhem ja hakkab rohkem põrutama. Samas FF oli jalas kindlamalt - pealispind tugevam). Joosta üritasin nii asfaldil, mille jaoks olid need loodud nagu valatult. Jala-teetunnetus ei ole nii hea kui Saucony Grid Type A5 (ja ka A4) (kõrguste vahe 4mm). aga ka mitte halb. Joostes 4:20min/km või 5min/km ei saanud üldse vahet aru, et oleks kiirem või aeglasem. Sama tunne oli joosta. Maastikul valmistas üllatuse - täiesti joostav, isegi kruusa peal ei tundnud kivisid (A5 mudeliga oleks väga valus), mis näitas et tald on piisavalt paks. Ka liivane tee oli täiesti ok, ainult paksemas liivas hakkas jalg veidike libisema ja tuge kaotama-kuna päkale maandumine ja äratõuge on tugevamad ja vajavad veidike enam ja kindlamat pinnast. Muidugi uuesti asfaldile jõudes tunnetasid kohe, et need on siiski loodud asfaldil jooksmiseks kõige enam.
Miinuseks leidsin, et (ilmselt kummise pealse pärast?) hakkas jalg tossus higistama ja polnud piisavalt õhku? aga vb ongi need loodud sokkideta jooksmise jaoks ja mul olid need jalas. Üks varvas õnnestus 12,4km lõpuks ka veriseks-villi hõõruda.

Tallamustrivahele kogunesid küll mõned kivikesed aga neid polnud absoluutselt tunda s.t. need ei seganud mingilgi moel. Ühel hetkel jooksu ajal ühte kivikest tundsin aga korra "lohistades" jalga mööda asfalti, sain tüütusest kohe ilusti lahti.
Paar pilti altpoolt peale jooksu:



Kokkuvõtteks võiks öelda, et jalgade tugevdamiseks on need väga head tossud ja samas saab nendega ka maastikule minna, mis on eeliseks kui teha valikut Hattory ja FiveFingerite vahel. Samuti on eeliseks, et saab maanduda ka täistallale, kui väsima hakkad, ilma liiga tegemata jalale. vb tunduvad jalas veidike laiad aga ilmselt see ongi nende puhul eesmärgiks - et oleks varvastel ruumi tossus sees nagu FiveFingerite puhul on kohe varbad eraldatud.
Alustama peaks aga kindlasti hästi ettevaatlikult nagu ikka minimalistike jalanõude puhul aga sellest, kuidas seda teha, on juba netis pikalt ja põhjalikult kirjas muudel aadressidel. Miinuseks on, et jalg hakkas higistama aga ilmselt polegi nende eesmärk joosta liiga pikalt vaid just tugevdada aegajalt päka-sääretööd mõnekilomeetriste jooksudega.

Skechers GoRun (4mm kõrguste vahe) suunab kõige paremini jooksma päkaga aga nende puhul on miinuseks liiga pehme tald ja see teeb jala ning äratõuke liiga raskeks ning aeglaseks ja kaob minimalistlike jooksususside mõte.

Igatahes julgen soovitada Hattory LC jooksususse aga kindlasti minge nende muretsemiseks (õige suurus ja jalas proovimine!!!) ja nõu küsimiseks jooksuekspert.ee poodi!

Infot saab: Jooksuekspert.ee

No comments:

Post a Comment