20 August 2014

HILLY: Vivid Compression Sock

HILLY Vivid Compression Sock

Kui umbes kuu-poolteist tagasi paluti mul avaldada arvamust Hilly toodete kohta ning oma muljetest ka oma lühikene arvamus kirja panna, siis arvasin, et nädalaga saab asi tehtud aga sellel aastal on kuidagi kiired ajad olnud ja kuna ei tahaks ju mingit tühja juttu ajada ning oli soov ka mõned pildid lisada, siis kuidagi venis. Nüüd on siis see asi tehtud ja kuna see on esimene kompressioonitoote arvamusjutt, siis üritasin kokkuvõtvalt ka kirja panna üldse kompressiooni ideoloogia kohta, mitte ainult konkreetse toote kohta. Seetõttu kujunes ka artikkel loodetust pikemaks ja sügavamaks. Loodetavasti aitab see jutuke teid oma valikute tegemisel...


Tegelikult on väga raske kompressioonitoote puhul leida võrdlust teiste toodetega, sest tegelikkuses on ju nad kõik sarnased ja ka põhimõtted samad. Igatahes, kui mulle pakuti Hilly toodete testimist, siis väike kogemus oli ka ennem olemas antud tootjast, paari mütsi ja kinnaste ning ühe särgi näol ja minu arust on nende kujundus ja värvilahendused ühed ilusaimad ning ma olin loomulikult kohe nõus - ilusad, mugavad tooted varemalt, kindlasti on seda ka sukad.  Olen enne kandnud ka erinevate firmade kompressioonisokke (Asics, X2U) või sääriseid (X2U, CEP), nii et on olemas ka väike võrdlusmoment.

Kodulehel kirjutatakse nii:
Kompression ja nähtavus
Parem vereringe aitab vabastada piimhapet/vähendab laktaaditaset trenni ajal ja pärast maastikujooksu ja võistlust. Heledad erksad värvid aitavad teil olla nähtav teistele metsas liikujatele. Nendel on keskmine surve, koos hea õhuläbilaskvusega ja erineva surveastmega kompressioon jalgadele. Lycra Sport materialist sokid pakuvad optimeeritud jõudlust ja peavad kaua vastu ning on erakordnelt mugavad kandjatele, et anda oma parim. CoolMAX materjal sisaldab tõhusat kiudoptilist niiskuse ärajuhtimise süsteemi. See suunab higi kehast eemale läbi kanga, kus see saab kiiresti aurustuda, võimaldades kehal olla jahedam ja pakub suuremat mugavust.
Materjal: 64% polüamiidi, 31% Coolmax, 5% elastaani.


Kuna kompressiooni sokkide puhul on väga raske määrata nende "abi" jooksmisel, siis kasutasin ka mitmete blogiarvamuste ja testimiste abi.

Positiivne:
1.  Vere laktaadisisalduse vähendamise läbi väsimuse vähendamine jooksu ajal.
See on vist üks raskemini "nähtav", leitav positiivne efekt.  Erinevad päevad on treeningutes erinevad ja kui otse lihasest ei ole võimalik laktaadiproove trenni ajal võtta, siis jäävad enamus arvamused sellest neutraalseks ja ebakindlaks. On või ei ole? Endale tundub küll, et on just pikemaid jookse võimalik pikemalt joosta enne väsimuse saabumist aga samas, vb samal päeval oleks olnud sama enesetundega jooksmine ka ilma sokkideta? Samad "tunded" ka tempojooksu kohta. Ühesõnaga jään otsese vastuse võlgu siinkohal.
2.  Trenni ajal lihasvibratsioonide vähendamine ja tänu sellele vähem "kahjustatud" lihaskiud peale trenni ja kiirem taastumine.
See punkt on kõige enam positiivset vastukaja leidnud ja olen ka ise sellega täiesti nõus. Paratamatult jalg põrub maandudes ja koos sellega ka lihased. Mida vähem põrutada ja kompressioonisokid aitavad lihast olla paigas, seda vähem on lihased haiged peale trenni. Teoorias peaks see mõjuma väga pikkade jooksude puhul kõige enam - lihas peaks kauem vastu pidama, nii et vb ikkagi on see teatud efekt ka trenni ajal? Pead ei anna aga ise kasutan igal juhul ja rahul. Tänu vähem kahjustatud lihastele on taastumine kiirem ja treeningefekt parem. 
3.  Parem kehaasend ja tunnetus.
Kuna lihased on enam fikseeritud, siis sellega on maastikul joostes parem raja tunnetus ja läbi selle paranenud kordinatsioon. Ise otseselt ei ole seda märganud ühegi firma kompressioonitoodete puhul aga mulle ei meeldi nii väga ka maastikul jooksmine, nii et vb lihtsalt ei ole tähele pannud.
4.  Erksad värvid aitavad silma paista teistele liiklejatele.  
Ohutuse seisukohast super eriti hämaraajal või pimedas. Igal juhul soovitan! Peale ilusate värvide on ohutus üks tähtsamaid nüansse jooksmisel!
5.  Kiirem taastumine peale trenni
See on minu arust lisaks punktile 2., kõige olulisem ja kõige paremini nähtav efekt üldse! Olen ise tundnud ja seda positiivset külge mainitakse ka kõigis arvamustes. Eriti rõhutatakse positiivset külge peale pikki treeninguid. Võib kanda kompressioonisokke peale trenni õhtul ja väga pikkade trennide järel jätta need jalga ka ööseks. Paraneb verevarustus ja läbi selle kiireneb taastumine ning saate järgmisele trennile "peale minna" värskemana. Nagu seda ka igal pool rõhutatakse: puhkus ja taastumine on treeningu kõige olulisem osa! ja kui sellele aitavad kaasa ka kompressioonisokid, siis miks mitte seda abi kasutada, kui tahame järgmisele trennile peale minna rohkem värskematena ja puhanumatena!
6.  Pikad püksid pärsivad jala liikumist veidike põlvest.
See on üks nüanss, mis on paljudes arvamustes jäänud ebaõiglaselt mainimata. Sokid+lühikesed püksid jätavad jalgadele suurema liikumisvabaduse põlvedest, samas hoiavad siiski jalad soojas peaaegu täisulatuses, nii et on hea kanda ka jahedamate ilmadega.
7.  Sukad hoiavad jalad jahedad ja kuivad.
Konkreetsete sokkide kiud juhivad higi kehast eemale ja hoiavad jalga ülekuumenemise eest. Päikeselise ilma korral pikal jooksul muidugi hoiavad ka päikesepõletuse eest. Kuigi tagavad ilusa spordimeheliku "päevituse" :D
8.  Gradual kompression.
Otsene seos punktiga 1. altpoolt tugevam kompressioon, mis väheneb kergelt ülevalpool, et panna veri liikuma südame suunas. Ja sama tulemus - tegelikkuses otseselt seda küll kuidagi ei tunneta aga vb... platseeboefekt on ka hea efekt! Antud sokid on medium survega, mis tähendab, et neid on veidi mugavam ja kiirem jalga panna kui osasid teisi, mis on tugevama kompressiooniga. Tulevad paremini üle kanna jalga.
9.  Reisides
Kõige enam on uuritud ja rõhutatud kompresioonisukkade positiivset efekti just reisimisel, kui jalad on pikalt paigal ühes asendis ja muidu verevarustus on väga kehva. Selles valdkonnas kasutati neid juba enne, kui sportlased need kasutusele võtsid.
Negatiivne:
1.  Raskem kaal kui lihtsalt sokkidel.
Noo see vahe on nii väike ja kõik kasulik kaalub selle mitmekordselt üle.
2.  Kannakõõluse ärritus või mitte.
Ise ei ole seda kogenud aga osad sokkide ja sääriste kandjad on kurtnud sääriste puhul, et need võivad veidi kõõlusele peale käia ja ärritada ning ei soovita enam kui 1-2tundi sääriseid kanda aga sokkidel pole nad seda efekti näinud. (samas osadel on olnud just vastupidi, ilmselt oleneb kõik konkreetsest tootest ja antud Hilly toote puhul seda probleemi ise küll ei avastanud). Ilmselt ei ole mõtet seda punkti mainidagi aga kuna on esinenud, siis sai siin ka mainitud, tõe huvides.
3.  Säärelihaste suremine.
Netis selle kohta eriti infot ei leidnudki aga tean Eestis inimesi, kellel on peale sokkide kandmist sellist asja esinenud. Ühe FB küsimuse kommentaariumites arutlesime ka sellel teemal ja jõudsime järgmisele järeldusele - kuigi kasutaja ostis enda suurusele vastavad sokid, siis tema lihased trenni kõigus paisuvad niivõrd, et kompressioon läheb liiga tugevaks ning paneb verevoolu kinni ja ta oleks pidanud ostma suurema numbri sokke. Ise kannan 1numbri võrra väiksemaid sokke ja need on ok. 2numbrit väiksematega on endalgi sama probleem olnud. Aga mul ei paisu lihased nii palju jooksu ajal. Tegelikkuses on teaduslikult selgeks tehtud et on olemas ideaalne surveaste, mis on 20mmHg ja erinevatel sokkidel see on erinev ca +/-5mmHg. Hilly sokkid on medium survega, nii et nende puhul ei tohiks seda probleemi esineda - tasuks just neid proovida, kui mõnede teiste toodete puhul esineb lihaste "suremist". Kellel jalalihased väga ei paisu ja ümbermõõt on väike säärtel, võiksid proovida ka 1numbri võrra väiksemat kui enda suurus. Nii mõnegi soki puhul üldse, soovitan osta mitte enda number vaid pigem 1võrra väiksem suurus. Ei tasu karta - sokid venivad ja rohkem ümber sokid vähendavad villide tekkimise võimalust oluliselt.



Oli just üks teema ka Facebookis, kus toodi välja päris häid mõtteid:
Kaido: compressiooni eesmärk ongi parandada lihastes vereringet ja nende kasulikkus tulebki esile pikkade jooksudega ja soojakraade võiks ka väljas olla vähem kui 15, kuumade ilmadega teevad nad pigem kahju. ka mul oli kunagi see mure, et säärelihased surid nö ära, aga seda just siis kui kasutasin sääriseid kuumemate ilmadega.
 
Hanno: Kui sisenete vanuseklassi 45+, siis kompressioonid aitavad sind mahutreeningute puhul sõna otseses mõttes ühes tükis hoida. Kaidol õigus, juulikuise palavusega kompressioonid otsest kasu ei anna. Aga kevadel/sügisel kasutada lisaks kompressioonpõlvikutele kompressioonipükse näitena (3/4 ja põlveni). Aga just vanakestel (45+ vanuseklass).
Tähele on pandud, et kompressioonisokke poodi ostma minnes, tasuks seda teha vahetult peale trenni, kui lihased on paisunud (või mõõta ise sääreümbermõõtu kohe peale trenni), nagu selgus, paljudel lihased paisuvad oluliselt trenni käigus ja liiga väiksest sokist hakkavad lihased hoopis surema. Samas ei tasu karta ja kohe ka liiga suur number osta, sellisel juhul poleks ju kompressioonisokist kasu. Minul isiklikult lihased eriti ei paisu aga kuna soovin saada maximaalset kompressiooni, siis ostan vähemalt 1suuruse võrra väiksemad sokid aga minu lihas ka ei paisu eriti. Korra sai proovitud 2suuruse võrra väiksemaid ja tõesti, säärelihased kippusid "surema".  Üldjuhul sokid venivad ja 1suuruse võrra väiksem sokk on täiesti ok jalas. Jooksusokke ostes peabki tegelikult tähele panema, et sokk ei pea õige suurus olema, vaid pigem veidike väiksem, siis on tunduvalt väiksem ka hõõrumise oht. Eriti rõhutatakse seda ultradistantside (ühesõnaga lihtsalt pikemate jooksude) puhul. Kompressioon ei ole ainult võistlustel kasutamiseks vaid pigem meie igapäevaseks abivahendiks!
Hilly sokid on medium survega ja neil ei valita suurusi sääreümbermõõdu järgi vaid jalanumbri järgi. Nende puhul ei tohiks olla ohtu, et kompressioon on liiga tugev. (minu arvamus). Nii mõnedki on soovitanud kasutada kompressioonisokke juba 1päev ennem (või vähemalt tunni/paari jooksul ennem) pikemaid võistlusi - maraton, ultrajooks.

 
Järelduseks:
Kindlasti tasub muretseda endale kompressioonisokid nii algajatel kui ka edasijõudnutel ja jõuda ise järeldusele, kas neist on abi või mitte. Just Hilly sokid võiksid olla head ja mõsitliku hinnaga esimesteks katsetusteks!
  

 

PS!

 Hilly toodetekohta võite uurida lähemalt: www.jooksuriided.ee

või FB lehel: FB jooksuriided.ee


No comments:

Post a Comment